Umeälvssimmet

Resultat för Umeälvssimmet 2023 ute nu

Tack till alla deltagare och medhjälpare som gjorde att vi kunde genomföra årets lopp!

Med 29 deltagare i vattnet var det flest antal deltagare sedan 2019, vilket är glädjande då tävlingen arrangerades med kort varsel i år, efter att klubben haft fullt upp med det stora SM-arrangemanget tidigare i sommar. Vi hade lite otur med regnet, men det var ändå relativt varmt i luften och kunde ha varit värre.

Alla resultat finns nu officiella på resultatsidan.

Tillbakablick på Umeälvssimmet 2018

Den 11 augusti 2018 genomfördes Umeälvssimmets nionde upplaga. För första gången testade vi att köra tävlingen på kvällen istället för på förmiddagen. Tanken bakom detta var att göra tävlingen mer publikvänlig och visa upp den för fler umebor. Lördagskvällar på sommaren i Umeå betyder att många befinner sig nere vid kajen, inte minst för att äta middag på restaurangbåtarna.

Vi hade både tur och lite otur med vädret. Det var en vacker kväll och solen sken men det var också oväntat blåsigt, vilket ställde till det lite då mattan som används för den elektroniska tidtagningen blåste upp från vattnet. Efter att ha säkrat den med nyinförskaffade hinkar fyllda med stenar gick det emellertid bra att få den på plats. Den rekordvarma sommaren hade värmt upp älven till hela 21,3 grader vid den officiella mätningen.

 

Starten gick sedvanligt från den lilla strandkanten nedanför Lundåkern. Redan på förhand såg det ut som att 2018 års upplaga skulle slå nytt deltagarrekord och så skedde också. 61 personer fullföljde årets lopp varav 26 damer/flickor och 35 herrar/pojkar. Ungefär hälften, 29 stycken, var deltagare från Umeå simsällskap.

Ganska tidigt efter start gick Lovisa Nyman och Adrian Bengtson, båda Umeå simsällskap, ifrån resten av täten och de två följdes åt i stort sett hela vägen in mot mål. Vinden piskade upp ovanligt mycket småvågor på den annars ofta så blanka Umeälven. Men i övrigt var det en jättefin kväll och restaurangbesökarna på Sjöbris fick se slutstriden från första parkett.

Med en bit kvar till målet lyckades Adrian till slut dra ifrån några meter och gick i mål på tiden 26:03.13. Han tog därmed sin tredje raka seger i herrklassen. Strax därefter gick Lovisa i mål som segrare i damklassen på tiden 26:08.60, hennes andra seger efter den första från 2013. Läs mer om Lovisa och Adrian i intervjuerna inför loppet.

På det hela taget blev 2018 år upplaga av Umeälvssimmet och vi ser fram emot att loppet simmas för tionde gången nästa sommar!

Inför Umeälvssimmet 2018 – Adrian Bengtson

Denna text är skriven av Håkan Persson och publicerades ursprungligen på Facebook inför Umeälvssimmet 2018.

De två senaste årens segrare i Umeälvssimmet har hetat Adrian Bengtson. Den snart 42-åringe hängivne Open Water-simmaren som tävlar för Umeå Simsällskap. Frågan är om formen kanske är bättre än någonsin, efter en ovanligt lång säsong. Eller har han börjat bli sliten? Vi tog ett snack med Adrian som även ingår i arrangörsstaben.

Vem är Adrian Bengtson?
– Jag är en (snart) 42-årig umebo som simmat i Umeå simsällskap nästan hela mitt liv. Inga egentliga framgångar som aktiv, men det fina med simningen som idrott är att den har plats för alla och jag gillar sporten och gemenskapen. Numera simmar jag Masters-simning med vårt härliga gäng i USS och så är jag en hängiven öppet vatten-simmare sedan drygt 10 år tillbaka.
– Jag har simmat många Vansbrosimningar men även testa udda saker långsimningen Vidösternsimmet (21+ km) och jag har simmat tillbaka i tiden tvärs över poolcirken (Swim the Arctic Circle) för att nämna några. Det är en del av charmen med öppet vatten, variationen är enorm och loppen små äventyr i sig. Jag också simmat samtliga upplagor av Umeälvssimmet. Sista två åren har jag – i brist på konkurrens ska sägas – vunnit loppet.

Det har varit en lång Open Water-säsong i år. Sliten eller starkare än någonsin?
– Det känns bra. Det fantastiskt fina vädret i maj gjorde att jag kunnat simma ute mer än någonsin. I skrivande stund 180 km öppet vatten, rätt galet faktiskt! Årets Vansbro, mitt nionde, var mitt bästa hittills. Samtidigt har jag faktiskt tävlat färre lopp i år, jag avstod Sollefteå Älvsim för jag var lite less på bilandet och har begränsad ekonomi.

Open Water-simning växer kraftigt. Vad ligger bakom det ökade intresset?
– Jag tror det råder en allmän motionstrend i samhället där man ”tränar för livet”, så att säga. Det har lett till att vuxna simmar allt mer och gärna lägger tid på att lära sig frisim, vilket tar upplevelsen av öppet vatten-simning till en annan nivå, skulle jag påstå. Lägg därtill ökad popularitet för triathlon och inte minst swimrun under de senaste åren, som båda innehåller öppet vatten-simning.
– Samtidigt har allt fler unga aktiva simmare hittat till öppet vatten-simningen, som tidigare främst varit en aktivitet för vuxna, och det gläder mig något enormt! Jag har försökt bidra på mitt lilla hörn här i Umeå genom att vara en drivkraft för detta i klubben, men det hade inte blivit något utan engagerade föräldrar och framförallt unga simmare som blir bitna av upplevelsen. När Astrid (som vann Umeälvssimmet förra året) och Emelie bestämde sig för att simma Vansbro för två år sedan, som 12-åringar, då sattes en sten i rullning i klubben och det har vi spunnit vidare på.

På lördag är det Umeälvssimmet och du är titelförsvarare. Hur känns det inför loppet?
– Det ska bli kul att simma! På den nivån jag kan simma är placeringen ofta en fråga om vilka andra bra simmare som anmäler sig. Rätt som det är dyker det upp riktigt vassa simmare. T.ex. har jag varit chanslös mot Lauri som vann tre år i rad. Vi har också ett gäng yngre simmare på väg upp i klubben och det är bara en tidsfråga innan de slår mig, men i år hoppas jag kunna hålla dem bakom mig. Svårare motståndare är mina träningskamrater i Masters-gruppen och framförallt; i år tror jag en dam går först i mål av alla! Lovisa, som är tillbaka efter flera år av studier och simning i USA, kan simma frisim på en helt annan nivå än jag klarar av. Men oavsett hur det går är det ett roligt, lättsimmat lopp.

Du ingår även i arrangörsstaben. Hur känns det inför loppet utifrån det perspektivet?
– Det är lite splittrat att vara arrangör samtidigt som jag hellre vill fokusera på min simning, om jag ska vara ärlig, men jag har lyckats bli insyltat i detta nu när USS sedan förra året samarrangerar loppet med Stöcke TS Järnet, som tidigare gjort allt själva. Men vi har ett bra kärntrupp som jobbat med med planeringen under året och jag tror vi har koll på det mesta inför lördagen.
– Den stora skillnaden i år är att vi testar att lägga loppet på kvällstid. Tidigare har det alltid gått på förmiddagen. Tanken är utnyttja vår centrala målgång mitt i Umeå en lördagskväll, när det borde finnas gott om folk vid kajen och framförallt på restaurangbåtarna, och på så sätt göra tävlingen mera synlig än tidigare.

Har du något tips till de som funderar på sin första OW-simtävling?
– Om det bara är kort tid kvar: se till att hinna träna i öppet vatten med våtdräkten innan loppet! Träna på att ta sikte och gärna i grupp med andra, så att man kan njuta av upplevelsen under tävlingsdagen istället för bråka med utrustningen och bli obehagligt överraskad av trängseln som kan uppstå. Kolla in banan som ska simmas, vad finns det för riktmärken, hur ser målgången ut och liknande.
– På lite längre sikt: Utnyttja den långa inomhussäsongen till att slipa på frisimstekniken, ta gärna hjälp av simklubbar för detta. När man väl kommer ut i öppet vatten finns det så mycket annat att jobba på, då är det bra om frisimmet sitter så gott det går. Skaffa en våtdräkt och träna under olika omständigheter, helst i sällskap med andra. Navigering, trängsel, kyla, värme, strömmande vatten, vågor, motvind osv – öppet vatten handlar mycket om att samla erfarenheter för att vara trygg inför loppet. Och så njut förstås, av friheten, av den friska luften och naturupplevelsen!

Tack för intervjun och stort lycka till på lördag!
– Håkan Persson

Inför Umeälvssimmet 2018 – Lovisa Nyman

Denna text är skriven av Håkan Persson och publicerades ursprungligen på Facebook inför Umeälvssimmet 2018.

En av förhandsfavoriterna i Umeälvssimmet är segraren från 2013, Lovisa Nyman. 24-åriga Lovisa, eller ”Lollo”, har de senaste fyra åren studerat och simmat på West Chester University i USA, men är nu tillbaka i Sverige och ska köra Umeälvssimmet igen.

Vem är Lovisa Nyman?
– Jag är en väldigt glad och positivt 24-åring som är uppvuxen i Umeå. De senaste fyra åren har jag studerat och simmat i USA på West Chester University. Jag har elitsatsat på simningen i flera år och simmat många bassäng-SM tidigare, men aldrig riktigt provat på öppetvatten, tills nu.

Open Water-simning växer kraftigt. Vad ligger bakom det ökade intresset?
– Jag tror personligen att starten till det ökade intresset är att öppet vatten tillhör en del av ”extremsporterna” vilket i sin tur blivit en trend. Nu har jag var borta ifrån Umeå i fyra år men märker att simning och triathlon växt fram just i den här staden, vilket jag tycker är jätteroligt. Det finns verkligen många sätt att träna simning på och tror OW bara kommer att växa och växa i framtiden.

Vad tycker du är tjusningen med OW-simning?
– För mig är det en helt ny träningsform. Det är faktiskt först denna sommar jag provat på OW. Tjusningen för mig är att få vara utomhus i en stor och fin ”badbassäng” utan kakelplattor och väggar. Sen är det också lite spännande i jämförelse med vanlig bassängsimning, man vet liksom inte vad som lurar under ytan. Jag får en liten kick av den spänningen faktiskt, haha. Simmar man dessutom med ett gäng blir det extra roligt och det spelar verkligen ingen roll vilken nivå man är, alla åker ut på samma ”äventyr” den dagen. Det är nog så jag bäst skulle välja att beskriva OW-simning – som ett coolt och härligt äventyr.

På lördag är det Umeälvssimmet och du tillhör förhandsfavoriterna. Hur känns det inför loppet?
– Haha, det känns rätt bra. Jag blir sällan nervös utan mest bara taggad på att tävla för att jag tycker tävlingsmomentet är så himla kul. Jag har egentligen lagt baddräkten och min satsning på hyllan och tror många (inklusive jag själv) glömmer bort det ibland. Det blir nog mest att simma på pannbenet, men det brukar gå rätt bra det med. Ska mest bli en kul grej faktiskt!

Helgen efter Umeälvssimmet väntar OW-SM i Göteborg. Vad har du för förhoppningar där?
– Jag har aldrig simmat OW-SM och har egentligen bara simmat en OW-tävling (Umeälvsimmet 2014 precis innan jag flyttade till USA). Att simma SM var inget jag tänkt på, utan fick frågan för drygt en vecka sen om jag ville åka. Tackade ja innan jag riktigt insåg hur dåligt tränad jag är för att simma ett SM, haha. Egentligen kan jag inte ha allt för höga förhoppningar eller förväntningar, men jag kan heller inte sitta här och säga att jag bara ”ska ha kul och ta mig igenom loppet”. Jag är alldeles för tävlingsinriktad för att ha det som mål.

Har du något tips till de som funderar på sin första OW-simtävling?
– Oj, svår fråga. Jag skulle kanske själv behöva lite tips, haha. Nu är jag ju verkligen inget ”OW-proffs”, men när man simmar en längre sträcka (vilket OW oftast är) är det viktigt att ha koll på pulsen. Att man inte stressar iväg utan kommer in i ett stabilt och mer kraftfullt tempo som sedan man bygger på under loppets gång. Sen tänker jag att man måste ju såklart akta sig lite för laxarna om man nu är och simmar i deras vatten, haha.

Tack så mycket och stort lycka till på lördag!
Håkan Persson

Umeälvssimmet 2017 genomfört!

Då var årets upplaga av Umeälvssimmet genomförd! 20 damer och 17 herrar (varav flertalet ungdomar) kom till start i ett gråmulet Umeå med lite duggregn. Det var lite ruggigt i luften, men älven var desto varmare, närmare 18 grader och riktigt skön att simma i.

Foto: Adrian Bengtson

Istället för separat start för ungdomsklassen som det först var tänkt kördes av praktiska skäl gemensam start, både för underlätta eltidtagningen och för att det bara 6 st anmälda till ungdomsklassen, då flera ungdomar ändå valt att anmäla till huvudklasserna, för att få bättre motstånd.

Foto: Urban Bengtson

Eltiden var också en nyhet för i år och den fungerade bra. Mattor som registrera eltiden hängde över vattenytan och simmarna fick höja armen med chipet mot mattan när de passerade målgången.

Fjolårssegraren Adrian Bengtson (Umeå simsällskap) var först i mål på tiden 20:53.34 före tvåan Klas Wiréhn (YO Running Club) på 21:15.69 och trean Lars Mattsson (Stöcke TS Järnet) på 21:50.65.

Foto: Monica G Engström

Den häftigaste kampen bjöd Astrid Gustafsson och Ingrid Sälg på när de gjorde upp segertiteln i damklassen, endast tre ynka hundradelar skiljde dem åt, tur vi hade eltid i år!

Foto: Monica G Engström

Segrade gjorde till slut Astrid Gustafsson (Umeå simsällskap) på tiden 21:53.94 medan Ingrid Sälg (Umeå simsällskap) fick 21:53.97. Trea i damklassen blev Ingrid Lindelöw Berntson (Umeå simsällskap) på 23:03.15.

Foto: Monica G Engström

Samtliga resultat finns nu på hemsidan samt bildgalleri och ett antal videoklipp att se från start och mål.