Inför Umeälvssimmet 2018 – Adrian Bengtson

Inför Umeälvssimmet 2018 – Adrian Bengtson

Denna text är skriven av Håkan Persson och publicerades ursprungligen på Facebook inför Umeälvssimmet 2018.

De två senaste årens segrare i Umeälvssimmet har hetat Adrian Bengtson. Den snart 42-åringe hängivne Open Water-simmaren som tävlar för Umeå Simsällskap. Frågan är om formen kanske är bättre än någonsin, efter en ovanligt lång säsong. Eller har han börjat bli sliten? Vi tog ett snack med Adrian som även ingår i arrangörsstaben.

Vem är Adrian Bengtson?
– Jag är en (snart) 42-årig umebo som simmat i Umeå simsällskap nästan hela mitt liv. Inga egentliga framgångar som aktiv, men det fina med simningen som idrott är att den har plats för alla och jag gillar sporten och gemenskapen. Numera simmar jag Masters-simning med vårt härliga gäng i USS och så är jag en hängiven öppet vatten-simmare sedan drygt 10 år tillbaka.
– Jag har simmat många Vansbrosimningar men även testa udda saker långsimningen Vidösternsimmet (21+ km) och jag har simmat tillbaka i tiden tvärs över poolcirken (Swim the Arctic Circle) för att nämna några. Det är en del av charmen med öppet vatten, variationen är enorm och loppen små äventyr i sig. Jag också simmat samtliga upplagor av Umeälvssimmet. Sista två åren har jag – i brist på konkurrens ska sägas – vunnit loppet.

Det har varit en lång Open Water-säsong i år. Sliten eller starkare än någonsin?
– Det känns bra. Det fantastiskt fina vädret i maj gjorde att jag kunnat simma ute mer än någonsin. I skrivande stund 180 km öppet vatten, rätt galet faktiskt! Årets Vansbro, mitt nionde, var mitt bästa hittills. Samtidigt har jag faktiskt tävlat färre lopp i år, jag avstod Sollefteå Älvsim för jag var lite less på bilandet och har begränsad ekonomi.

Open Water-simning växer kraftigt. Vad ligger bakom det ökade intresset?
– Jag tror det råder en allmän motionstrend i samhället där man ”tränar för livet”, så att säga. Det har lett till att vuxna simmar allt mer och gärna lägger tid på att lära sig frisim, vilket tar upplevelsen av öppet vatten-simning till en annan nivå, skulle jag påstå. Lägg därtill ökad popularitet för triathlon och inte minst swimrun under de senaste åren, som båda innehåller öppet vatten-simning.
– Samtidigt har allt fler unga aktiva simmare hittat till öppet vatten-simningen, som tidigare främst varit en aktivitet för vuxna, och det gläder mig något enormt! Jag har försökt bidra på mitt lilla hörn här i Umeå genom att vara en drivkraft för detta i klubben, men det hade inte blivit något utan engagerade föräldrar och framförallt unga simmare som blir bitna av upplevelsen. När Astrid (som vann Umeälvssimmet förra året) och Emelie bestämde sig för att simma Vansbro för två år sedan, som 12-åringar, då sattes en sten i rullning i klubben och det har vi spunnit vidare på.

På lördag är det Umeälvssimmet och du är titelförsvarare. Hur känns det inför loppet?
– Det ska bli kul att simma! På den nivån jag kan simma är placeringen ofta en fråga om vilka andra bra simmare som anmäler sig. Rätt som det är dyker det upp riktigt vassa simmare. T.ex. har jag varit chanslös mot Lauri som vann tre år i rad. Vi har också ett gäng yngre simmare på väg upp i klubben och det är bara en tidsfråga innan de slår mig, men i år hoppas jag kunna hålla dem bakom mig. Svårare motståndare är mina träningskamrater i Masters-gruppen och framförallt; i år tror jag en dam går först i mål av alla! Lovisa, som är tillbaka efter flera år av studier och simning i USA, kan simma frisim på en helt annan nivå än jag klarar av. Men oavsett hur det går är det ett roligt, lättsimmat lopp.

Du ingår även i arrangörsstaben. Hur känns det inför loppet utifrån det perspektivet?
– Det är lite splittrat att vara arrangör samtidigt som jag hellre vill fokusera på min simning, om jag ska vara ärlig, men jag har lyckats bli insyltat i detta nu när USS sedan förra året samarrangerar loppet med Stöcke TS Järnet, som tidigare gjort allt själva. Men vi har ett bra kärntrupp som jobbat med med planeringen under året och jag tror vi har koll på det mesta inför lördagen.
– Den stora skillnaden i år är att vi testar att lägga loppet på kvällstid. Tidigare har det alltid gått på förmiddagen. Tanken är utnyttja vår centrala målgång mitt i Umeå en lördagskväll, när det borde finnas gott om folk vid kajen och framförallt på restaurangbåtarna, och på så sätt göra tävlingen mera synlig än tidigare.

Har du något tips till de som funderar på sin första OW-simtävling?
– Om det bara är kort tid kvar: se till att hinna träna i öppet vatten med våtdräkten innan loppet! Träna på att ta sikte och gärna i grupp med andra, så att man kan njuta av upplevelsen under tävlingsdagen istället för bråka med utrustningen och bli obehagligt överraskad av trängseln som kan uppstå. Kolla in banan som ska simmas, vad finns det för riktmärken, hur ser målgången ut och liknande.
– På lite längre sikt: Utnyttja den långa inomhussäsongen till att slipa på frisimstekniken, ta gärna hjälp av simklubbar för detta. När man väl kommer ut i öppet vatten finns det så mycket annat att jobba på, då är det bra om frisimmet sitter så gott det går. Skaffa en våtdräkt och träna under olika omständigheter, helst i sällskap med andra. Navigering, trängsel, kyla, värme, strömmande vatten, vågor, motvind osv – öppet vatten handlar mycket om att samla erfarenheter för att vara trygg inför loppet. Och så njut förstås, av friheten, av den friska luften och naturupplevelsen!

Tack för intervjun och stort lycka till på lördag!
– Håkan Persson