Tillbakablick på Umeälvssimmet 2018

Tillbakablick på Umeälvssimmet 2018

Den 11 augusti 2018 genomfördes Umeälvssimmets nionde upplaga. För första gången testade vi att köra tävlingen på kvällen istället för på förmiddagen. Tanken bakom detta var att göra tävlingen mer publikvänlig och visa upp den för fler umebor. Lördagskvällar på sommaren i Umeå betyder att många befinner sig nere vid kajen, inte minst för att äta middag på restaurangbåtarna.

Vi hade både tur och lite otur med vädret. Det var en vacker kväll och solen sken men det var också oväntat blåsigt, vilket ställde till det lite då mattan som används för den elektroniska tidtagningen blåste upp från vattnet. Efter att ha säkrat den med nyinförskaffade hinkar fyllda med stenar gick det emellertid bra att få den på plats. Den rekordvarma sommaren hade värmt upp älven till hela 21,3 grader vid den officiella mätningen.

 

Starten gick sedvanligt från den lilla strandkanten nedanför Lundåkern. Redan på förhand såg det ut som att 2018 års upplaga skulle slå nytt deltagarrekord och så skedde också. 61 personer fullföljde årets lopp varav 26 damer/flickor och 35 herrar/pojkar. Ungefär hälften, 29 stycken, var deltagare från Umeå simsällskap.

Ganska tidigt efter start gick Lovisa Nyman och Adrian Bengtson, båda Umeå simsällskap, ifrån resten av täten och de två följdes åt i stort sett hela vägen in mot mål. Vinden piskade upp ovanligt mycket småvågor på den annars ofta så blanka Umeälven. Men i övrigt var det en jättefin kväll och restaurangbesökarna på Sjöbris fick se slutstriden från första parkett.

Med en bit kvar till målet lyckades Adrian till slut dra ifrån några meter och gick i mål på tiden 26:03.13. Han tog därmed sin tredje raka seger i herrklassen. Strax därefter gick Lovisa i mål som segrare i damklassen på tiden 26:08.60, hennes andra seger efter den första från 2013. Läs mer om Lovisa och Adrian i intervjuerna inför loppet.

På det hela taget blev 2018 år upplaga av Umeälvssimmet och vi ser fram emot att loppet simmas för tionde gången nästa sommar!