Inför Umeälvssimmet 2018 – Lovisa Nyman

Inför Umeälvssimmet 2018 – Lovisa Nyman

Denna text är skriven av Håkan Persson och publicerades ursprungligen på Facebook inför Umeälvssimmet 2018.

En av förhandsfavoriterna i Umeälvssimmet är segraren från 2013, Lovisa Nyman. 24-åriga Lovisa, eller ”Lollo”, har de senaste fyra åren studerat och simmat på West Chester University i USA, men är nu tillbaka i Sverige och ska köra Umeälvssimmet igen.

Vem är Lovisa Nyman?
– Jag är en väldigt glad och positivt 24-åring som är uppvuxen i Umeå. De senaste fyra åren har jag studerat och simmat i USA på West Chester University. Jag har elitsatsat på simningen i flera år och simmat många bassäng-SM tidigare, men aldrig riktigt provat på öppetvatten, tills nu.

Open Water-simning växer kraftigt. Vad ligger bakom det ökade intresset?
– Jag tror personligen att starten till det ökade intresset är att öppet vatten tillhör en del av ”extremsporterna” vilket i sin tur blivit en trend. Nu har jag var borta ifrån Umeå i fyra år men märker att simning och triathlon växt fram just i den här staden, vilket jag tycker är jätteroligt. Det finns verkligen många sätt att träna simning på och tror OW bara kommer att växa och växa i framtiden.

Vad tycker du är tjusningen med OW-simning?
– För mig är det en helt ny träningsform. Det är faktiskt först denna sommar jag provat på OW. Tjusningen för mig är att få vara utomhus i en stor och fin ”badbassäng” utan kakelplattor och väggar. Sen är det också lite spännande i jämförelse med vanlig bassängsimning, man vet liksom inte vad som lurar under ytan. Jag får en liten kick av den spänningen faktiskt, haha. Simmar man dessutom med ett gäng blir det extra roligt och det spelar verkligen ingen roll vilken nivå man är, alla åker ut på samma ”äventyr” den dagen. Det är nog så jag bäst skulle välja att beskriva OW-simning – som ett coolt och härligt äventyr.

På lördag är det Umeälvssimmet och du tillhör förhandsfavoriterna. Hur känns det inför loppet?
– Haha, det känns rätt bra. Jag blir sällan nervös utan mest bara taggad på att tävla för att jag tycker tävlingsmomentet är så himla kul. Jag har egentligen lagt baddräkten och min satsning på hyllan och tror många (inklusive jag själv) glömmer bort det ibland. Det blir nog mest att simma på pannbenet, men det brukar gå rätt bra det med. Ska mest bli en kul grej faktiskt!

Helgen efter Umeälvssimmet väntar OW-SM i Göteborg. Vad har du för förhoppningar där?
– Jag har aldrig simmat OW-SM och har egentligen bara simmat en OW-tävling (Umeälvsimmet 2014 precis innan jag flyttade till USA). Att simma SM var inget jag tänkt på, utan fick frågan för drygt en vecka sen om jag ville åka. Tackade ja innan jag riktigt insåg hur dåligt tränad jag är för att simma ett SM, haha. Egentligen kan jag inte ha allt för höga förhoppningar eller förväntningar, men jag kan heller inte sitta här och säga att jag bara ”ska ha kul och ta mig igenom loppet”. Jag är alldeles för tävlingsinriktad för att ha det som mål.

Har du något tips till de som funderar på sin första OW-simtävling?
– Oj, svår fråga. Jag skulle kanske själv behöva lite tips, haha. Nu är jag ju verkligen inget ”OW-proffs”, men när man simmar en längre sträcka (vilket OW oftast är) är det viktigt att ha koll på pulsen. Att man inte stressar iväg utan kommer in i ett stabilt och mer kraftfullt tempo som sedan man bygger på under loppets gång. Sen tänker jag att man måste ju såklart akta sig lite för laxarna om man nu är och simmar i deras vatten, haha.

Tack så mycket och stort lycka till på lördag!
Håkan Persson