Umeälvssimmet

Om Umeälvssimmet

Information om 2023 års upplaga av Umeälvssimmet finns i PM:et.

Umeälvssimmet är en öppet vatten-tävling i Umeälven i Umeå som arrangerats varje sommar sedan starten 2010. Loppet startar en bit ovanför Lundabron och går medströms i älven fram till målgången vid kajen i centrala Umeå, nedanför Filmstaden. Sträckan är ungefär 2,4 km.

Beroende på hur strömt vattnet i Umeälven varit har segrartiden varierat mellan 16 och 24 minuter, vilket grovt kan jämföras med att simma 1500 meter i bassäng. Kolla in segrare genom åren och tidigare resultat.

Bansträckning

Kartan nedan visar bansträckningen för Umeälvssimmet. (För en bansträckning på Google Maps, besök den här länken.)

Instruktioner för att simma sträckan

Efter starten ska man sikta på den röda bojen nära älvskanten. Var vaksam på båtar när ni passerat båthamnen, här korsar vi farleden.

Det är ett absolut krav att simma till vänster om den röda bojen, att gena till höger anses som fusk och kan leda till diskvalificering. Tänk på att sikta en bit ovanför om det är strömt, så ni inte missar bojen.

Håll därefter till vänster om alla gröna markeringar. Det är två gröna bojar och två broar där en bropelare är markerad med grön cirkel. Här simmar vi utanför farleden.

Håll gärna ut nära de gröna markeringarna för att nyttja älvens flöde bättre och minska risken för sjögräs, framförallt innan cykelbron. Se även upp för restaurangbåten Sjöbris efter Tegsbron.

När man passerat båten kan man börja svänga in mot målet som är under utsiktsplatsen nedanför Filmstaden. Slå handen i nån av de gula bojarna som hänger där för målgång.

Arrangör

Loppet har fram till 2016 arrangerats av triathlonklubben Stöcke TS Järnet. 2017-1018 arrangerades loppet av Stöcke TS Järnet i samarbete med Umeå simsällskap. Från 2019 och framåt är Umeå simsällskap arrangör.

Umeälvssimmet i media

Här samlas länkar till Umeälvssimmet i media.

2016
2010